Laborecká vrchovina patrí k najvýznamnejším hniezdiskám orla krikľavého

30.05.2012 Medzilaborce

Medzilaborce 30. mája (TASR) - Ochrana, ako aj monitoring orla krikľavého na Slovensku, je hlavným cieľom projektu LIFE, ktorý sa od roku 2001 realizuje z prostriedkov Európskej únie vo viacerých slovenských lokalitách. K najvýznamnejších hniezdiskám tohto vtáčieho druhu patrí Laborecká vrchovina pri meste Medzilaborce.
Spomínanú ornitologickú lokalitu s výskytom približne 40 párov orla krikľavého bude v nasledujúcom období približovať návštevníkom Medzilaboriec nová informačná tabuľa. Zástupcovia štátnej ochrany prírody a miestnej samosprávy ju odhalili dnes napoludnie pred budovou mestského úradu.
Zuzana Guziová z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku pre TASR uviedla, že nový informačný panel približuje spôsob života orla krikľavého na území Laboreckej vrchoviny. zároveň Zároveň informuje o 20. výročí prijatia európskej smernice o ochrane biotopov a spustenia finančného nástroja Európskej únie s názvom LIFE, ktorým sa podporujú projekty pre oblasť životného prostredia.
Spomínaný finančný mechanizmus financuje aj projekt Ochrana orla krikľavého na Slovensku. Okrem Laboreckej vrchoviny sa realizuje v ďalších siedmich chránených vtáčích územiach. Jeho aktivity sú v prevažnej miere zamerané na monitoring orlov v prírode.
"Získané poznatky budú využité v ochranárskej praxi, premietnuté do koncepčných dokumentov ochrany prírody, konkrétne napríklad do programu záchrany orla krikľavého. V budúcnosti zároveň dôjde k vytvoreniu programov starostlivosti o chránené územia zaradené do projektu," doplnila Guziová s tým, že jeho súčasťou je aj inštalácia ekochráničiek na stĺpy elektrického vedenia, ktoré majú ochrániť vtákov pred zásahom elektrickým prúdom. Na ich montáži sa podieľajú partneri projektu, spoločnosti Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika.
Orol krikľavý je sťahovavý vtáčí druh. Na Slovensko prilieta koncom marca, respektíve začiatkom apríla z južnej a juhovýchodnej Afriky. "Počas hniezdenia je veľmi citlivý na vyrušovanie. Našou ďalšou snahou preto je, aby sa v okolí orlích hniezd v budúcnosti vyhlásili ochranné zóny," uzavrela Guziová.
 

Vyberte región